Roboten Robbie hjelper ansatte med nedsatt funksjonsevne og mobilitetsutfor­dringer på Ford-fabrikk

30.05.2022

Roboten Robbie har nå fått fast jobb på Fords fabrikk i Køln i Tyskland. Den er utviklet for å hjelpe de som har utfordringer med vonde skuldre, håndledd eller nedsatt funksjonsevne, med å utføre jobben de ønsker å gjøre.

– Med Robbie the Cobot viser vi hvor mange forskjellige funksjoner på en arbeidsplass som de med en nedsatt funksjonsevne kan utføre, når det blir lagt godt til rette for den enkelte medarbeider. Coboter kan bidra til å skape flere arbeidsplasser og forlenge yrkeslivet til våre ansatte, sier Oliver Färber, plant manager, Cologne Powertrain Operations, Ford Europa.

En cobot er en robot som er utviklet for å samarbeide med mennesker, blant annet om deres arbeidsoppgaver.

Jobber sammen med roboten ved samlebåndet

Dietmar Brauner har jobbet ved samlebåndet i Køln i hele 30 år. Han trodde hans karriere var over da han fikk utfordringer med bevegeligheten i både skulder og håndledd.

– Opp gjennom årene har det blitt vanskeligere for meg å utføre arbeidet mitt. Med roboten som hjelper meg, er det som å ha en ekstra arm – en veldig sterk arm. Det har forandret alt. Jeg håper dette gjør at flere får sjansen til å fortsette å gjøre jobben vi setter så pris på, sier Brauner.

Dietmar og Robbie jobber sammen ved samlebåndet på Fords fabrikk i Køln med å montere deksel på motorer. Dietmar legger de to dekslene i holderne og ber Robbie om å plukke dem opp, og sette de godt på plass. Det blir gjort med så stor presisjon at Dietmar bare trenger å sette skruen i hullene som matcher på motor og deksel, og feste det med en elektrisk skrutrekker.

Prisvinnende prosjekt: Store muligheter for samarbeid mellom mennesker og maskiner

Fords forskningsprosjekt er utviklet for å vise at mennesker som har redusert bevegelighet, eller de med nedsatt funksjonsevne, kan utføre arbeid i produksjonen uten behov for ekstra beskyttelse eller andre sikkerhetsbarrierer. Robbie beveger seg bare når den bli aktivert av Dietmar, og har sensorer som oppdager når hans hender eller fingre er i veien.

Det prisvinnende prosjektet har blant annet fått støtte fra RWTH Universitetet i Aachen og den regionale offentlige virksomheten, Landschaftsverband Rheinland (LVR).

– Vi har innført en unik arbeidsplass i vår bransje. Med suksessen vi har hatt her vil vi også innføre dette i andre type arbeidsplasser, spesielt tilpasset de med nedsatt funksjonsevne. Mulighetene for samarbeid mellom mennesker og cobots (collaborative robots) er svært store, sier professor Mathias Hüsing ved RWTH Universitetet i Aachen.

Ford har tidligere brukt samarbeidende roboter til å bistå de ansatte med så komplekse arbeidsoppgaver som å finpusse nye biler, eller som den selvkjørende «verktøykassen» Survival.

Se video her:

Kontakt oss

Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer